TÖRTÉNET
 
HÍREK ÉS
ESEMÉNYEK
 
ÉRMEK ÉS
PLAKETTEK
 
ALKOTÓK
 
KAPCSOLAT
 

 

 

 

PARTNER LAPOK

Gyűjtőkboltja.hu

NumizPortál
KEDVELT OLDALAK

Éremművészet.lap.hu

MNT - Magyar Numizmatikai
Társulat

MÉE - Magyar Éremgyűjtők Egyesülete

 

 

Beck Ö. Fülöp Berán Lajos Boldogfai Farkas Sándor Esseő Erzsébet
Fémes Beck Vilmos Franges Róbert Göröntsér Lajos Ispánki József
Madarassy Walter Moiret Ödön Murányi Gyula Reményi József
Szántó Gergely Telcs Ede Vincze Pál  

Madarassy Walter, Machovits

Madarassy Walter éremművész, szobrász

(Budapest, 1909. november 8. - Budapest, 1994. március 5.)
éremművész, szobrász

1923-ban az Iparrajziskola, 1924-1928 között az Iparművészeti Iskola, majd 1928-1933 és 1934-36 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója díszítőszobrász szakon.
Mesterei: Fülöp Elemér, Fáy Aladár, Kölber Rezső, Mátray Lajos, Simay Imre, Reményi József, Szentgyörgyi István.
Számos elismerő díjat kapott pályája során:
1930: Lipótvárosi Kaszinó kitüntetése;
1932: Ferenczy István-díj;
1933-1934 között római ösztöndíjas;
1935: főváros szobrászati díja (Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatók részére);
1937: Diplome d'Honneur, Párizsi Világkiállítás, Iparművészeti ezüstérem;
1938: VKM elismerő oklevél;
1939: Ferenc József jubileumi ösztöndíj;
1960: Munkácsy-díj;
1979: érdemes művész.
Többször járt tanulmányúton, 1938-ban és 1962-ben Olaszországban, 1960-ban Görögországban, 1961-ben Szovjetunió és NSZK.
1953-ban a Magyar Iparművészeti Főiskola alakrajz- és mintázástanára.
1928-ban kapta első éremmegbízását (Kölcsey), 1930 óta kiállító művész.
Elsősorban mint éremművész, kisplasztikus ismert. Reményi József mellett a műfaj legjelesebbje a két világháború között. Munkássága a későbbi évtizedekben is meghatározó a magyar éremművészetben, amelynek egyik legtermékenyebb alakja (570 érméről tudunk).
Érmei általában 30-70 mm nagyságúak. Szívesen foglalkozott művészeti és numizmatikai vonatkozású érmek mintázásával (Magyar Iparművészek Országos Egyesülete, aranyérem, 1937).
Tematikája rendkívül gazdag - írók, költők, zeneszerzők, hadvezérek, politikusok éremsorozatai mellett történelmi események, sport-, orvosi, mitológiai és vallási témájú érmeket is készített.
Érmein érzékenysége, valamint a dekorativitás iránti hajlama feltűnő.
Négy nagy szakaszra különíthető művészete. Korai érmei Reményi József hatása alatt antikizáló, a reneszánsz éremművészetre emlékeztető, szabályos kerek és egy kicsit naturalisztikus érmek.
Stílusváltás figyelhető meg a római ösztöndíj éveiben, a klasszikus római pénzek, Pisanello, valamint kisplasztikáira Verocchio hatottak.
A 30-as évek közepétől bontakozott ki nagy korszaka, amely az akkori modern vonásokat (neoromán-gót) mutatja. Erőteljes kompozíció, nem részletezett, összevont formák, plasztikusság jellemzi kétoldalas érmeit. Valóságos iskolát teremtett erősen domborított profilú arcmásaival, az elnagyolt, plasztikus feliratokkal.
Az 50-es évektől kezdődött új korszak művészetében. A kor éremművészeti ízlését követve sima, szabálytalan kerek lapon, keskeny, lapos, alig kidomborodó, csak részben mintázott, főleg negatívba vésett érmeket készített (Hunyadi).
A 70-es évektől oldottabb, lazább, a fény és árnyék ellentéteit kompozíciós eszközként felhasználó érmek mintázásáig jutott el (Madách). Érmeinek hátlapján kedvelt motívumai közé tartozott a Pegazus-ábrázolás, a repülő madarak, illetve az ábrázolt személy foglalkozására utaló szimbólumok, jelenetek megfogalmazása. Köztéri szobrászatában a klasszikus hagyományokat őrizte, de nagy, összefoglaló formákból építkezett.
Az építészettel összefüggő műfajok terén mozgott otthonosan. A monumentalizmus és Madarassy dekorációs hajlama találkozik a Székesfehérvári Romkert reliefjein és az 50-es évektől készített lemezdomborításain. A jelentős intézményeinkbe kerülő címerekre rendszeresen ő kapott megbízást. Restaurátori tevékenységét a budavári Szentháromság-szobor példázza.

 

 

 
www.eremkedvelok.hu
Éremkedvelők Egyesülete - ÉKE
Magyar Éremművészeti Egyesület - MÉE
érem - plakett - éremművészet - plakettművészet bemutató oldal - 2011 - 2022